infoicon-alle500kcal infoicon-gluteeniton infoicon-laktoositon infoicon-maidoton infoicon-uutuus infoicon-vahalaktoosinen

5 päivää – 5 erilaista lounasta

Terveyden kannalta haitallisinta on jättää lounas väliin kokonaan, ja toiseksi huonoin vaihtoehto on lykätä lounasaikaa liian pitkälle. Epäsäännöllisen ateriarytmin katsotaan olevan yhteydessä niin ylipainoon, kakkostyypin diabetekseen kuin korkeaan verenpaineeseenkin. Varmoja ja nopeampia seurauksia ovat ainakin verensokerin lasku ja sudennälkä, joka helposti tulee kuitattua vähemmän terveellisellä hiukopalalla.

Lounaan olisi hyvä kattaa kolmannes päivän energiantarpeesta. Raskas ja runsaskalorinen ateria aiheuttaa väsymystä iltapäivällä, ja suositeltavampaa on valita kasvispainotteinen kevyt lounas, jossa on hitaita hiilihydraatteja ja proteiinia.

Lautasmallin mukaisesti koostettu lämmin ateria on hyvä ratkaisu, mutta ravitsemuksellisesti yhtä hyvä lounas voi olla myös toisenlainen toteutus. Jokaiselle arkipäivälle löytyy oma vaihtoehtonsa – mukavasti erilainen ja aina yhtä toimiva.

5 lounasvinkkiä virkeään työviikkoon 

 1. Lounaskeitto

  Höyryävän täyteläinen keitto, jossa on monipuolisesti kasviksia sekä lihaa tai kalaa, ja mahdollisesti lisäproteiinia antamassa vielä papuja tai linssejä, on kevyt mutta taatusti nälän vievä vaihtoehto. Tuhti keittolounas täysjyväleivän ja raikkaan ruokajuoman kera antaa yllin kyllin energiaa koko iltapäiväksi. Picnicissä päivän keitot saavat muhevat arominsa aina kauden kasviksista, ja täydennykseksi voit valita mieleisesi täytteet ja lisukkeet. Katso ihanat keittomme täältä.

 2. Lounassalaatti

  Ravinteikkaista rakennusaineista ja piristävistä lisukkeista koottu salaattilounas on terveellinen nälän taltuttaja. Salaattipeti kannattaa koostaa vihreän eri sävyistä: lehti- ja jäävuorisalaattia sekä tummempia ja ravintorikkaita kumppaneita kuten rucolaa, pinaattia ja kaaleja. Vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät tarjoavat valtavasti erilaisia maukkaita yhdistelyvaihtoehtoja. Avokado, pähkinät ja siemenet sisältävät hyviä pehmeitä rasvoja, samoin oliiviöljy. Runsaasti proteiinia sisältävät liha, kala, pavut, kananmuna ja juustot ovat hyviä ruokaisan salaatin elementtejä. Kastikevinkki: kokeile vinegrettiä – siinä on paljon antioksidantteja ja se auttaa pitämään verenpainetta ja -sokeria tasaisempana. Picnicin monipuolisen salaattivalikoiman näet täältä.

 3. Uuniperuna

  Hyvässä lounaassa on tärkkelyksellä iso merkitys: suuren osan energiasta pitäisi olla lähtöisin tärkkelyksestä. Uuniperuna proteiinipitoisella täytteellä ja rapean lisukesalaatin kera on mainio kombo, joka on mehevä ja terveellinen vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos raskas ja rasvapitoinen mieliteko sattuu iskemään. Hyvästi pitsaperjantai ja eläköön perunaperjantai! Picnicin lounasklassikko kautta vuosien on uuniperuna ja sen kotimaisuus kunnia-asia: siksi kaikki perunamme tulevat samalta tuottajatilalta Vaasasta. Löydät yltäkylläiset uuniperunavaihtoehtomme täältä.

 4. Pasta

  Pasta-annos on täyttävä lounasateria, joka pitää energiaa ja kylläisyyden tunnetta yllä pitkään. Erityisen hyvä on suosia runsaskuituisia pastoja ja niiden kera paljon kasviksia sisältäviä, tomaattipohjaisia kastikkeita. Koristeena olevia basilikan lehtiä ei myöskään kannata jättää syömättä: basilikassa on paljon A-vitamiinia. Pastaa verrataan toisinaan valkoiseen leipään, mutta itse asiassa pasta nostaa verensokeria huomattavasti maltillisemmin kuin vaalea leipä. Tärkkelys näet on pakkautuneena pastaan niin tiiviisti, että se vapautuu suhteellisen hitaasti. Picnicissä päivän pastat tarjotaan alkusalaatin ja leivän kera. Katso uudistunut valikoima täältä.

 5. Täytetty leipä

  Päivittäinen kuidunsaanti on suosituksen mukaan vähintään 25 grammaa, ja lounaan olisi hyvä kattaa siitä ainakin kolmasosan verran. Kuitua saa tehokkaasti etenkin täysjyväviljasta ja vihanneksista. Täytetty leipä on kuidunsaanninkin kannalta nopea ja helppo lounas, josta lisäksi saa paljon muutakin hyvää, kuten C-vitamiinia vaikkapa salaatista, lykopeenia tomaatista ja flavonoideja sipulista. Yksi terveysvaikutuksiltaan loistava yhdistelmä leivän täytteeksi syntyy avokadosta ja kananmunasta. Avokado sisältää lähes 20 erilaista tärkeää ravinnetta – kuidun lisäksi muun muassa kaliumia, magnesiumia sekä C-, E- ja K-vitamiinia. Kun avokadon kera nauttii kananmunaa, se antaa lisäpuhtia avokadon antioksidanttien imeytymiseen. Picnicin ruistoast kananmuna-avokadotäytteellä ja kaikki muutkin täytetyt leipäherkut ravintotietoineen löytyvät täältä.

Lounaspaikka lähelläsi

Koskaan ei ole niin kiire, että lounas on pakko jättää väliin. Meillä voit poiketa nopeastikin, ja lounaslistamme tarjoaa runsaasti valinnanvaraa ja vaihtelua jokaiselle viikonpäivälle. Muistathan Picnicin mobiilipassin: voit käyttää sitä lounaspassina, johon keräät lounasetuna leiman jokaisesta vähintään 8 euron ateriaostoksesta. Kerättyäsi 10 leimaa saat 8 euron arvoisen ateriaedun.

Liity nyt kanta-asiakkaaksemme lataamalla Picnic-mobiilipassi puhelimeesi. Tarjoamme –20 % uuden käyttäjän kertaedun.