infoicon-alle500kcal infoicon-gluteeniton infoicon-laktoositon infoicon-maidoton infoicon-uutuus infoicon-vahalaktoosinen

Näin pääset eroon makeanhimosta – 5 vinkkiä

Mieltymys makeaan on ihmiselle luontaista. Esi-isillemme se oli selviytymiskeino: makea syötävä oli todennäköisemmin turvallista ja sisälsi runsaasti energiaa. Päivittäin riivaavasta makeanhimosta sen sijaan ei voi syyttää geeniperimää: kyse on tottumuksista, jotka kaipaavat pientä tarkistusta.

Kun sokerihammasta kolottaa, tyypillisin syy on verensokeri, joka on jatkuvasti liian matala tai sahaa ylös ja alas pitkin päivää. Ruokailurytmi tai aterioiden koostumus voi olla pielessä, tai ruokavaliosta ei saa riittävästi tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja ja hyvälaatuisia rasvoja.

1200x500_aamiainen.jpg

Päivän kiireissä syömisen laatu ja säännöllisyys voi helposti kärsiä. Kun haluat nopeasti ja vaivattomasti terveellisen aamiaisen, lounaan tai välipalan, tule meille. Lähin Picnic tarjoaa sinulle vahvistavan aterian, joka auttaa välttämään turhat makeat napostelut ja jatkuvan näläntunteen.

Opitusta tavasta voi opetella pois 

Pimeä vuodenaika saattaa koukuttaa makeansyöntiin, koska vähäinen valo väsyttää ja pikapiristystä tavoitellaan popsimalla makeaa. Mitä useammin väsymystä tai nälkää yrittää poistaa makealla, sitä enemmän elimistö oppii vaatimaan lisää sokerista syötävää. Runsas sokerin määrä ruokavaliossa vie tilaa muilta, terveellisemmiltä ravintoaineilta ja heikentää vastustuskykyä – ja aina vain väsyttää. Makeiden mielitekojen kierre on valmis.

Sokeririippuvuudesta pääsee totuttelemalla vastaavasti myös irti. Sokerin käytön vähentäminen saa makeanhimon vähenemään, ja vaikutus tuntuu jo muutamassa viikossa. Vanhaa sanontaa ”Parempi renki kuin isäntä” voi soveltaa sokerinkin kohdalla: makeilla herkuilla on oma paikkansa ruokavaliossa, mutta pääosaa niille ei kannata antaa. 

Sokerihiiren torjuntaopas

  1. Pidä kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä. Älä jätä aterioita väliin, jotta nälkä ei ylly liian kovaksi. Terveellinen aamiainen ja tasapainoinen lounas ovat erityisen tärkeitä verensokeritason ylläpitäjiä. Kuitupitoinen välipala antaa kylläisyyden tunteen seuraavaan pääateriaan asti.
  2. Noudata kohtuutta. Ehdoton kieltäytyminen kaikesta makeasta ei toimi. Salli itsellesi myös sokerilla herkuttelu, mutta muista annoskoko. Pieni karkkipussi tai suklaapatukka riittää.
  3. Suosi makeita makunautintoja, jotka eivät aiheuta verensokerin heittelehtimistä. Tuoreet ja kuivatut hedelmät, hedelmäsalaatti, marjaisa smoothie, pähkinät tai pari palaa tummaa suklaata ovat hyviä korvaajia sokerille.
  4. Muista maltti makeanhimon iskiessä. Odota vartti, niin mielihalu yleensä hellittää. Suuntaa ajatukset muuhun tekemiseen – lähde kävelylle, soita kaverille tai haukkaa omena ja juo vettä. Älä osta kotiin nameja tai limuja, jotta houkutus ei kriittisillä hetkillä käy ylivoimaiseksi.
  5. Opettele rentoutumaan. Stressaantuneena ja väsyneenä mieli on apea, ja makean syöminen tuntuu usein helpoimmalta lohdutukselta. Yritä siis lievittää stressiä. Hyviä rentoutumiskeinoja ovat riittävä uni ja liikunta, joka sekin parantaa sokeriaineenvaihtoa, mielialasta puhumattakaan.

Katso tuotteet

Kahvi + 2 vapaavalintaista aamiaistuotetta (+ erikoiskahvi +1,50€).

Saatavilla arkisin klo 10 asti ja viikonloppuisin klo 11 asti.

Ravintoarvot / 100 g:

Kalorit 0 kcal
Rasvapitoisuus 0 g
Proteiini 0 g
Hiilihydraatteja 0 g
Hinta €10.90

Ravintoarvot / annos (0 g):

Kalorit 0 kcal
Rasvapitoisuus 0 g
Proteiini 0 g
Hiilihydraatteja 0 g
= Gluteeniton
= Laktoositon
= Vähälaktoosinen
= Vähäkalorinen