infoicon-alle500kcal infoicon-gluteeniton infoicon-laktoositon infoicon-maidoton infoicon-uutuus infoicon-vahalaktoosinen

Macarons – ripaus ihanaa ylellisyyttä

Picnicin kahvila vai pariisilainen pâtisserie? Ihastuttavista macaron parisien -leivoksistamme päätellen paikka voisi olla kumpi tahansa. Macarons tarkoittaa Picnicille samanlaista kahden kiiltäväpintaisen marenkikuoren ja väliin kätketyn täytteen yhdistelmää, jollaisia valmistaa alan ehdoton huippunimi, ranskalaisleipomo Ladurée. Me tarjoamme aidot ranskalaiset macaron-leivoksemme kahdessa eri koossa, ja makuvaihtoehtoja on useita.

Minikokoista marenkihampurilaista muistuttavat macaronit valmistetaan munan valkuaisesta, mantelijauheesta, tomusokerista ja sokerista. Pinnalta rapeat ja sisältä suussasulavan kuohkeat keksikuoret pitää yhdessä herkullinen kreemikerros. Macarons-täyte saattaa toisinaan olla hilloakin. Macarons-ohjeen oleellinen osa on myös katseet vangitseva väri, ja koko luomus on tyypillisesti joko suloisen pastellisävyinen tai heleänkirkas.

Macaronit ovat moneen muuhun leivonnaiseen verrattuna varsin kevyitä – ihana pieni nautinto, joka auttaa makeannälkään mutta ei kasaa runsaasti kaloreita. Macaron-leivokset sopivat myös gluteenittomaan ja laktoosittomaan ruokavalioon, sillä ne ovat maidottomia ja jauhottomia. Moni allergikko joutuu kuitenkin kieltäytymään tästä herkusta, sillä se sisältää kananmunaa ja mantelia.

Macarons on 2000-luvun kuluessa noussut huipputrendikkääksi tarjottavaksi. Tästä lienee kiittäminen muun muassa visuaalisesti yltäkylläistä Marie Antoinette -elokuvaa, jossa vaikuttavat macarons-asetelmat olivat näyttävästi esillä. Vuodesta 2005 alkaen Ranskassa on jopa vietetty valtakunnallista macaron-päivää aina 20. maaliskuuta. 

Onpa sitten mietinnässä kahvipöytä tai samppanjatarjoilu, kannattaa muistaa nämä sirot ja hehkeät leivokset, jotka tuovat väreillään upean lisän kattaukseen.

Macaron, macarons, macaroons…

Sana macaron tulee italian kielen sanoista maccarone tai maccherone, jolla on tarkoitettu jauhetusta mantelista tehtyä tahnaa. Näiden sanojen taustalta taas löytyy kreikkalainen sana makaria, jolla nimitettiin ohrasta valmistettua ruokaa. 

Macaron-leivonnaisten kerrotaan saapuneen Italiasta Ranskaan 1530-luvulla Katarina de Medicin avioiduttua Ranskan kuninkaan Henrik II:n kanssa. Macaroneja ryhdyttiin valmistamaan nunnaluostareissa, ja 1700-luvun lopulla leivokset ylsivät suureen menestykseen erityisesti Nancyn kaupungin ”macaron-sisarten” ansiosta.

Macaron, sellaisena kahden marengin ja kreemin yhdistelmänä kuin se tätä nykyä tunnetaan, on ennen kaikkea ranskalaiskonditoria La Maison Laduréen luomus. Ladurée on edelleen Ranskan tunnetuin macaron-valmistaja, ja sen myymäläketju ulottuu eri puolille maailmaa.

Monivaiheisen historiansa vuoksi tällä rakkaalla leivonnaisella on hämmentävän samannimisiä sukulaisia. On nimittäin olemassa myös mantelia sisältävä macaroon-niminen keksileivonnainen – oma kiehtova tarinansa varmasti silläkin.
 

Katso tuotteet

Macaron Parisien leivonnaiset valmistetaan korkealuokkaisista raaka-aineista, joten todella maistat niissä aitoja makuja. Makuvaihtoehtoina vanilja, appelsiini, suklaa, vadelma, kahvi ja sitruuna. 

Ravintoarvot / 100 g:

Kalorit 390 kcal
Rasvapitoisuus 24.4 g
Proteiini 4.8 g
Hiilihydraatteja 41.2 g
Hinta €1.20

Ravintoarvot / annos (15 g):

Kalorit 59 kcal
Rasvapitoisuus 3.7 g
Proteiini 0.7 g
Hiilihydraatteja 6.2 g

Muhkeat ja näyttävät macarons-leivokset, joissa makuina: tumma suklaa, vadelma, suolakinuski ja pistaasi.

Ravintoarvot / 100 g:

Kalorit 413 kcal
Rasvapitoisuus 16.1 g
Proteiini 9.4 g
Hiilihydraatteja 56.4 g
Hinta €2.90

Ravintoarvot / annos (40 g):

Kalorit 165 kcal
Rasvapitoisuus 6.4 g
Proteiini 3.8 g
Hiilihydraatteja 22.6 g
= Gluteeniton
= Laktoositon
= Vähälaktoosinen
= Vähäkalorinen