infoicon-alle500kcal infoicon-gluteeniton infoicon-laktoositon infoicon-maidoton infoicon-uutuus infoicon-vahalaktoosinen

Smoothiet ja bowlit

Alussa oli tehosekoitin, jääkaappi – ja smoothie. Soseutetuista hedelmistä valmistettuja juomia on taatusti nautittu jo muinaisina aikoina esimerkiksi Välimeren ja Aasian kulttuureissa, mutta varsinaisen smoothien syntyyn tarvittiin muun muassa 1900-luvun kodinkoneteknologiaa, terveysruoka-ajattelua, hippiliikettä, kehonrakennusta, ja vieläpä laktoosi-intoleranssiakin.

Yhdysvalloissa jo 1930-luvulta alkaen tehosekoittimet ja jääkaapit olivat yleistyneet keittiöissä, ja oli mahdollista pyöräyttää marja- ja hedelmäjuomia sellaisistakin raaka-aineista, joita oli aiemmin ollut sesongin ulkopuolella vähemmän saatavilla.

1960-luvulla nämä raikkaat juomat olivat oleellinen osa hippien suosimaa makrobioottista ruokavaliota, ja smoothie-nimikin on tiettävästi kukkaislapsien keksimä. Näin ainakin vakuutti Steven Kuhnau, joka perusti nykyään Smoothie King -nimellä tunnetun juomamyymäläketjun USA:n Louisianassa 1970-luvun alussa. Kuhnau oli laktoosi-intolerantikko, joka ei voinut juoda kaikkialla suosiossa olevia pirtelöitä, ja hän käänsi vastoinkäymisensä menestykseksi brändäämällä smoothien – ei hassumpi saavutus!

Toinen merkkihenkilö smoothie-historiassa on fitness-elämäntavan uranuurtaja Jack LaLanne. Jo vuonna 1936 LaLanne perusti Kaliforniassa kuntoklubin, joka tarjosi ohjattua kuntosaliharjoittelua ja ravintoneuvontaa. 1950-luvulta aina vuoteen 1985 tv:ssä jatkunut fitness-aiheinen The Jack LaLanne Show korosti terveellisen ravinnon merkitystä ja teki smoothiet entistä tunnetummiksi. 

Terveellistä tuossa tuokiossa 

Tätä nykyä smoothiet ovat kaikille tuttu osa aamiaista, välipalaa tai illan herkuttelua. Blenderillä tai sauvasekoittimella hetkessä valmistettava smoothie sopii niin nopeaan tankkaukseen kuin kiireettömään nautiskeluun, ja reseptejä on rajattomasti.

Valitse mieleisiäsi hedelmiä, marjoja ja nesteitä, jotka kuorit, pilkot, mittaat ja lopulta soseutat paksuksi juomaksi. Eri aineita on helppo lisätä sen mukaan, haluatko säätää juoman paksuutta, makua tai väriä. Sokeri, hunaja tai vaikka banaani tuovat makeutta, leseet kuitua, maitopohjaiset nesteet kalsiumia. Kokeile ja valitse omat suosikkisi. 

Maista myös Picnicin smoothie-herkkuja. Valikoimastamme löydät marja-, mustikka-speltti-, viher, mango-papaija- ja mansikka-ananassmoothiet.

Lusikoitavat, paksut smoothiet eli smoothie bowlit ovat nousseet supersuosioon aivan viime vuosina. Kulhoissa tarjoiltavat, pinnalta taidokkaasti koristellut smoothie bowlit tuovat väri-iloa silmille, ja niinpä ne loistavat myös lukemattomissa Instagram-kuvissa. Kauneus, herkullisuus ja terveellisyys yhdistyvät smoothie bowleissa mainiolla tavalla, ja valmistaminen on yhtä luovaa ja helppoa makuyhdistelmillä leikittelyä kuin smoothienkin. Myös Picnicin valikoimaan smoothie bowlit sopisivat hyvin – tästä ehkäpä lisää myöhemmin.

Kulhon täydeltä värejä ja makuja 

Erilaiset bowl- eli kulhoruoat ovat tätä nykyä iso trendi niin some- kuin ravintolamaailmassakin. Jenkkilän vegaaniravintoloista lähtöisin olevat buddhakulhot ovat valloittaneet kasvisruoan ystävät ympäri maailman. Ideana on yhdistää vihanneksia, viljaa, kasviksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, ja kulhoateria voi olla lämmintä ruokaa, raakaruokaa tai vaikka nuudeliannos. Vegaanisuus ei ole välttämätöntä: myös lihaa ja kalaa voi hyvin ottaa osaksi herkkukomboa. Kaikki raaka-aineet asetellaan kulhoon visuaalisesti näkyville, ja kokonaisuus viimeistellään kastikkeella. 

Kokoa kulhoon esimerkiksi näitä:

  • Vihreitä vihanneksia, kuten pinaattia, parsakaalia tai salaattia
  • Jyviä ja viljoja, kuten riisiä, kvinoaa tai täysjyväpastaa 
  • Raakoja, höyrytettyjä ja paahdettuja kasviksia, kuten sipulia, punajuurta tai avokadoa
  • Palkokasveja ja muita proteiininlähteitä, kuten papuja, kananmunaa tai halloumi-juustoa
  • Kastiketta, kuten hummusta tai teriyakia
  • Pähkinöitä tai siemeniä 

Bowlit ovat mutkatonta, maistuvaa ja terveellisesti ravitsevaa ruokaa, jota tarjoilimme vuoden 2017 Picnic-valikoimassa. Tuomme mielellämme nämä värikkäät herkut taas takaisin jossain vaiheessa.